Kun eduskunnan puhemies Maria Lohelakin kiinnitti jokin aika sitten huomiota kansanedustajien ja toimittajien pukeutumiseen, kerrataan miehille tässä lyhyesti herrasmiehen pukeutumisohjeet.

Siisteys ja asiallisuus ovat ensiarvoisen tärkeitä seikkoja. Arki- ja työasuna miehillä käy yhdistelmäpukukin suorin housuin, joiden prässit ovat kunnossa ja lahkeen pituus kohdallaan.

Paita on tietysti sellainen, jota nykyisin kutsutaan kauluspaidaksi. Kaulus ei saa olla liian kireä. Paidan kanssa käytetään solmiota tai solmuketta. Paidan hihansuut eivät saa olla paljon takin hihansuita pitempiä. Kesäiseen aikaan voi käyttää lyhythihaista paitaa ilman solmiota, jolloin ylin nappi voi olla auki.

Herrasmiehen jalkineet ovat aina hyvässä kunnossa, puhtaat ja hoidetut. Kenkien kanssa käytetään aina sukkia, lukuun ottamatta sandaaleja, joiden kanssa ei koskaan käytetä sukkia. Sandaalit kuuluvat ranta-asuihin eikä niillä tulla töihin.

Sisällä käytetään sisäjalkineita. Sukkasillaan kuljeskelu ei kuulu hyviin tapoihin.

Kylmillä tai sateisilla säillä käytetään päällystakkia, joiden malli ja laatu tietysti vaihtelevat vuodenajan mukaan. Pakkasilla käytetään myös kaulahuivia. Sen paikka on puvun takin ja päällystakin välissä, sitä ei pidä liehuttaa päällystakin päällä niin kuin jotkut ulkomaalaisia matkivat taiteilijat ja filosofit tekevät.

Säästä riippuen käytetään päähinettä. Mutta huomattakoon, ettei päähinettä koskaan käytetä sisällä, ja on aivan äärimmäisen sivistymätöntä aterioida lakki päässä. Näin voi tehdä ainoastaan hirvimetsällä, jos tapana on paistaa saaliin maksa ja nauttia siitä paikan päällä. Samat säännöt koskevat lippiksiä, baskereita yms. kevyempiä päähineitä.

Muutamat kansanedustajat ovat ottaneet vähän liian suuria vapauksia pukeutumisessaan, ja voi tietysti olla niin, etteivät kaikki toimittajat ole herrasmiehiä, mutta kyllä heidänkin olisi tarkistettava asunsa ennen kuin haastattelevat ministereitä ja muita korkea-arvoisia virkamiehiä sekä liikkuessaan eduskuntatalossa. Jos pukeutumissääntöjä ei ole opittu kotona, opaskirjoja ja ohjeita kyllä löytynee.

Huomattakoon, että tämä koskee vain vanhanaikaisia herrasmiehiä eikä nykyajan lukeneistoa, joka tosin voisi ottaa oppia vanhoista hyvistä tavoista.

Katselukerrat: 402

Paul Tiililä kommentoi_ 16. maaliskuu 2017 15:22

Minulla oli parhaimmillaan yli 100 solmiota, useimmat silkkiä, mutta olen hiukan karsinut valikoimaa. Rusettia en sitä vastoin ole koskaan käyttänyt muuta kuin frakin ja smokin kanssa.

teuvomast kommentoi_ 16. maaliskuu 2017 15:41

Joo ei solmio frakin taikka smokin kanssa kuulukkaan olla, harvensin solmio kantaa aika raakalla kädellä roskiin meni n 50 jäi  niitä vielä uudemmasta päästä parikymmentä .

Tosin käyttö niillekkin on minimaallinen eniten käytössä on varmaan nuot solmukkeet ja toisena ropelli .

Harvoin enää niitäkään . terv tepivaari 

Heikki Karjalainen kommentoi_ 16. maaliskuu 2017 15:51

Nyt lähtee kierrätykseen smokki, hääpuku, 2 juhlapukua, irtotakkeja, parikymmentä kauluspaitaa, kymmeniä kravattia, merkkikenkiä joka lähtöön. Talvipalttoita, oikea berberi. Kaikki 1. lk merkkitavaraa. On tullut aika siivota vaatehuoneet ja kaapit- nautinnollinen olo !

Make kommentoi_ 16. maaliskuu 2017 15:58

Tavallaan käytännölliset kiinalaiset olivat taannoin aika oikeassa julkistaessaan Kiinan Kansanarmeijan puvun kattamaan koko pukeutumisen kirjon. Siinä parit housut ja takit laskettiin kestämään ihmisellä vuosikaudet.

Ei mitään turhaa kukkoilua shaketeissa pikkusormi koukussa ja viinilasi kourassa, vaan käytännöllinen jokapaikan asuste niin juhlaan kuin arkeenkin. Erittäin kannatettava idea myöskin ajatellen maapallon rajallisia resursseja.

Kalle kommentoi_ 16. maaliskuu 2017 16:04

               Heikki Karjalainen kommentoi_ 8 minuuttia sitten

Nyt lähtee kierrätykseen smokki, hääpuku, 2 juhlapukua, irtotakkeja, parikymmentä kauluspaitaa, kymmeniä kravattia, merkkikenkiä joka lähtöön. Talvipalttoita, oikea berberi. Kaikki 1. lk merkkitavaraa. On tullut aika siivota vaatehuoneet ja kaapit- nautinnollinen...

Ihan kuin....

Näin on minullakin. Kaikki turha pois.

Paul Tiililä kommentoi_ 16. maaliskuu 2017 18:11

Minusta kaikilla pitäisi olla mao-puvun tapainen yksinkertainen ja vaatimaton asu koululaisista eläkeläisiin  saakka. Hihamerkeillä osoitettaisiin esim. maakunta (että erottaa landelaiset stadilaisista), koulu ja luokka, työpaikka ja asema yms. että näkisi heti merkeistä, kuka on ns. tärkeä.

Minä ja serkkuni teetimme opiskelijoina sellaiset puvut oikein räätälillä ja käytimmekin niitä muutaman kesänä.

teuvomast kommentoi_ 16. maaliskuu 2017 18:19

Eihän sitä Paul kukaan kiellä senkun tilaat joko kiinasta taikka pohjois - koreasta kyllä sieltä saa sellasia .

Mutta suomi on vapaa maa ja saa pukeutua varojensa mukaan niin kouluun kun kylille menessä terv tepivaari 

teuvomast kommentoi_ 16. maaliskuu 2017 18:21

Mulle kaikki suomessa virallisesti asuvat ovat suomalaisia asui sitten maalla taikka kaupunkissa terv tepivaari 

Paul Tiililä kommentoi_ 17. maaliskuu 2017 08:56

Kun ne jauhavat siitä tasa-arvosta, niin miksei koululaisilla voisi olla muun maailman tapaan koulupukuja? Ei pääsisi rikkaitten kakarat leveilevään merkkivaatteillaan?

Make kommentoi_ 17. maaliskuu 2017 10:18

Herrasmies ei koskaan käytä termiä "rikkaiden kakarat", se halventaa syyttömiä lapsia.

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot