Eteläpuisto osaksi kansallista kaupunkipuistoa

Suomessa on monta kansallista kaupunkipuistoa. Sen kriteerien mukaan puiston on alettava kaupungin keskustasta, ja sitä pitkin on voitava kulkea kaupunginosasta toiseen. Tampereella ongelmia tuottaa etenkin Pyynikin ja Pispalan yhdistäminen Ratinan suvannon kautta Tammerkosken kansallismaisemaan.

Tampereella on ollut tapana, että parhaille ranta-alueille rakennukset rakennetaan liian lähelle rantaa. Ns. arvoalueita ei pitäisi käyttää vain asuntotuotantoon.

Jos Eteläpuiston rakentamista jatketaan samaan malliin kuin Ratinan suvannossa aiemmin, Tampereelle tuskin syntyy kansallisen kaupunkipuiston perustamisen edellytyksiä.

Liiallinen kaupunkirakenteen tiivistäminen ei ole hyvä linjaus. Nimenomaan Eteläpuisto tulisi säilyttää kaupunkilaisten käytössä olevana viheralueena ja tehdä siitä kansallisen kaupunkipuiston keskeinen osa. Eteläpuiston tuhoaminen rakentamalla olisi kulttuuriskandaali. Sitä ei tule sallia.

Alueen asemakaava on pian tulossa kaupunginvaltuustoon. Pirkanmaan ELY- keskus on ottanut tiukan kannan Eteläpuiston asemakaavaan. Se katsoo, että asemakaavaehdotus heikentää merkittävästi Tampereen keskusta-alueen virkistysaluekokonaisuutta. Sen mielestä kaava ei täytä maankäyttö- ja rakennuslain vaatimuksia valtakunnallisesti merkittävän Hämeenpuiston kulttuuriympäristön huomioon ottamisen osalta. ELY- keskuksen mielestä Eteläpuisto pitäisi säilyttää esitettyä laajempana kokonaisuutena virkistyskäytössä.

Tamperelaisten suuri enemmistö näyttää olevan ELY- keskuksen kanssa samaa mieltä. Nyt tulisi varmistaa, että huono kaavaesitys palautetaan uudelleen valmisteltavaksi ja siinä otetaan jatkossa huomioon niin kaupunkilaisten kuin ELY -keskuksenkin perustellut ja viisaat kannanotot.

Jari Heinonen

kaupunginvaltuutettu

Katselukerrat: 885

Anneli Tuulikki Laine kommentoi_ 16. helmikuuta 2017 11:49

...ja lisää rahanmenoa.

Jari Heinonen kommentoi_ 16. helmikuuta 2017 12:40

Mikä on paljon ja mikä vähän? Hämeenpuistolaisia on täällä keskustelemassa tasan yksi henkilö, nettiadressin on allekirjoittanut 4118 ihmistä, lisäksi paperiversiossa on lähes 200 allekirjoittajaa (kerätty Kauppahallissa). Pidän tällaisia lukuja merkittävinä. Ne ovat osoitus laajasta kansalaismielipiteestä Eteläpuiston puolesta. 

Vogoni kommentoi_ 16. helmikuuta 2017 13:02

Atk:ssa on niin helppo keräillä nimmareita, että 4 tonttua on vähän.

Hämeenpuistolainen kommentoi_ 16. helmikuuta 2017 13:52
Vähän yli 4000 nimeä on sikäli merkittävä luku, että se on niin pieni. Jos olisi nolla perässä, voitaisiin puhua laajasta kansalaismielipiteestä. Tampereen asukasluku on noin 220 000, täysi-ikäisiä noin 75% eli n. 165 000. Heistä neljä tuhatta ei kovin monta prosenttia ole.
Heikki Karjalainen kommentoi_ 16. helmikuuta 2017 13:57

Hämeenpuistolainen

Luuletko että ruotullalinen tai ikurilainen tai peltolammilainen tai hervantalainen vähät välittää keskustan puistoista. Sen sijaan siitä välittävät aktiiviset asukkaat keskustassa, joille puistot ovat elämän lähde. Luulisi olevan Hämeenpuistolaisellekin, jos nimi on asumiseen vivahtava.

Hämeenpuistolainen kommentoi_ 16. helmikuuta 2017 14:25
Hämeenpuisto, Näsikallio, Koskipuisto ja Pyynikki riittävät mainiosti. Arboretumiinkin on mukava kävellä ja ihailla samalla Ratinanrannan upeita taloja.
Anneli Tuulikki Laine kommentoi_ 17. helmikuuta 2017 09:45

Eivät meistä  kaikki ole allekirjoittaneet kansalaisadressia. Allekirjoitetaan vaaleissa. Tentataan oma ehdokas, jottei petä kuin ne muutama nainen viime vaaleissa.

teuvomast kommentoi_ 17. helmikuuta 2017 13:37

Hämeenpuiston vois rakentaa torneja täyteen koko pituudeltaan ja säilyttää eteläpuisto  pyynikin jatkumona aina alarantaan asti . terv tepivaari 

Heikki Karjalainen kommentoi_ 17. helmikuuta 2017 16:10

Taitaa Hämeenpuistolainen asua tuolla Ratinanrannassa. Kuljen siitä päivittäin, kyllä kylätie ja pihat ovat hiljaisia. Jopa parvekkeet kesällä. Ökyautoilla sieltä talleista käydään keskustassa kaffeilla.

Onneksi olimme viisasita, emmekä hankkineet sieltä asuntoa. Nyt niitä myydään ja vuokrataan kovaan hintaan.Kyllä arboretumista katsoen Eteläpuisto ja Pyynikki ovat näkemisen arvoisia - ei tuo kuollut kivikylä.

Hämeenpuistolainen kommentoi_ 18. helmikuuta 2017 09:25

Kyllä hämeenpuistolainen asuu Hämeenpuistossa sen vähän, mitä eläkeläiskiireiltään ehtii. Eikä istuskele lasitetulla parvekkeellaan, koska siinä on niin kuuma aurinkoisella säällä, pilvisellä on sisällä muuten mukavampaa.

Kuten aiemmin kirjoitin, Heikki Karjalainen, menetpä minne tahansa, missä voit nähdä kadulta asuntojen  parvekkeille, niin tyhjiä ihmisistä ovat. Kalusteet ovat sen sijaan komistuneet vuosi vuodelta.

Eikö nimenomaan olisi kannattanut hankkia asunto Ratinanrannasta, jos niitä nyt myydään ja vuokrataan kovaan hintaan? Olisi kivasti tienannut!

Kommentoi

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot