Jäsenen blogi (237)

ROHKEUS EHKÄ VOITTAA SITTENKIN

Viime aikoina hallitusta on taas syytetty milloin mistäkin. Asiat tehdään väärin, asioissa hutiloidaan, päätösten vaikutusarvioita ei ole riittävästi tutkittu jne. Vastauksena tähän voi sanoa, että onneksi hallitus tekee. Edellisen hallituksen loppuaikoina ei pystytty muuta kuin riitelemään.

Samanaikaisesti koko yhteiskunta on alkanut vähitellen tekemään ja luottamaan tulevaisuuteen. Viimeinen bkt:n kasvuluku on jo 2,3 %. Ilmapiirin nopeaa muutosta kuvasi muutama päivä sitten yhden…

Jatkuu...

Kirjoittaja: Harri Jaskari (19. toukokuu 2017 at 16:49) — 20 kommenttia

LUOTIJUNALLA HELSINKIIN JA ALLEGROLLA PIETARIIN

Vihdoinkin Suomen talous on kasvussa. Tavaravienti on kasvanut 17 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaaviin lukuihin. Kasvu on jatkunut vahvana koko alkuvuoden ja BKT:n kasvuprosentiksi ennakoidaan jo kahta prosenttia. Tämä ei ole vielä riittävä julkisen talouden pelastamiseksi ilman suuri rakenneuudistuksia – mutta kuitenkin hyvä alku.

Mielenkiintoisia ovat myös viennin kasvumaat. Saksa on viime aikoina pyristellyt paikoillaan ja vahvimmat viennin kasvumaat ovat olleet USA, Kiina…

Jatkuu...

Kirjoittaja: Harri Jaskari (12. toukokuu 2017 at 10:41) — 7 kommenttia

TYÖN VAI TYÖTTÖMYYDEN SUOMI

Viimeisten tutkimusten mukaan jopa kolmasosa suomalaisten vanhoista työpaikoista on vaarassa. Oppiva tekoäly ja automaatio korvaavat yhä enemmän teollisuusammattien ohella myös valkokaulustyöntekijöitä. Samanaikaisesti syntyy aivan uudenlaisia työpaikkoja, kenties jopa vanhoja työpaikkoja enemmän.

Olemmeko koskaan miettineet, kuinka paljon vanhoja työpaikkoja suojellessamme estämme uuden työn ja uusien ideoiden syntymistä Suomessa? Suurin osa työhön liittyvästä mediakeskustelusta…

Jatkuu...

Kirjoittaja: Harri Jaskari (4. toukokuu 2017 at 18:54) — 17 kommenttia

MERKITTÄVILLE MUUTOKSILLE EI OLLUT VIELÄKÄÄN TILAA

Vähän aikaa sitten Tilastokeskus julkaisi alustavia positiivisia Suomen kasvulukuja alkuvuoden osalta. Tänään Valtiovarainministeriö ennusti, että kasvu olisi tänä vuonna 1,2 prosenttia ja seuraavina vuosina noin prosentin luokkaa.

Osa porukoista hyrisee tyytyväisyyttään. Minusta tällaiset kasvuluvut eivät riitä mihinkään. Vielä muutama vuosi sitten perustotuus oli se, että hyvinvointiyhteiskunta säilyy ainoastaan yli kolmen prosentin vuotuisella kasvulla.

Maailmalla kasvu on…

Jatkuu...

Kirjoittaja: Harri Jaskari (28. huhtikuu 2017 at 15:59) — 15 kommenttia

YKSI LAKKO VOI PILATA VUOSIEN PITKÄJÄNTEISEN TYÖN

Tällä hetkellä 1500 metallimiestä on lakossa Tampereella. Lakon syynä ei ole ristiriita niiden 15 yrityksen kanssa, joissa kyseiset henkilöt ovat töissä. Lakon syynä ei ole myöskään kiista työehtosopimuksista työnantajajärjestön kanssa. Nyt lakkoillaan, koska ollaan tyytymättömiä Sipilän hallituksen politiikkaan.

Miksi ei äänestetä vaaleissa uusia kansanedustajia eduskuntaan, mikäli hallituksen politiikka ärsyttää? Mitä pahaa nämä yrittäjät ja yritykset ovat lakkolaisille tehneet?…

Jatkuu...

Kirjoittaja: Harri Jaskari (21. huhtikuu 2017 at 16:28) — 17 kommenttia

TYÖTTÖMYYS ON TABU

Viime viikolla nostin keskusteluun kysymyksen, miksi meillä on suurtyöttömyyden aikana yli 100 000 vapaata työpaikkaa. Saman lukeman nosti esille ministeri Lintilä päivää myöhemmin YLE:n uutisissa. Toivoin, että avaus olisi johtanut avoimeen keskusteluun siitä, miten työttömät ja työt kohtaisivat nykyistä paremmin.

Vielä mitä. Sen sijaan että olisi puhuttu aidasta, alettiin puhua aidanseipäistä. Suurin kritiikin kohde oli se, että ei työpaikkoja ole näin paljon vapaana. Joku väitti,…

Jatkuu...

Kirjoittaja: Harri Jaskari (7. huhtikuu 2017 at 12:54) — 21 kommenttia

SATATUHATTA VAPAATA TYÖPAIKKAA ETSII TEKIJÄÄ

Viime viikolla tuli tieto, että tällä hetkellä Suomessa 109000 työpaikkaa etsii työntekijöitään. Meillä on pitkästä aikaa positiivinen rakennemuutos työllisyydessä. Tällä hetkellä esimerkiksi Uudessakaupungissa rakennetaan väliaikaisia parakkikoteja uusille työntekijöille. Moni näistä työntekijöistä tulee muista maista, koska Suomen työmarkkinat eivät toimi. Samanaikaisesti Suomessa on yli 300000 työtöntä.

Varmasti moni näistä yli 100000 työpaikasta ovat sellaisia, että kysymys on…

Jatkuu...

Kirjoittaja: Harri Jaskari (31. maaliskuu 2017 at 14:17) — 48 kommenttia

VALEKAUHUKUVAT SOTEN YMPÄRILLÄ

Olen huolestuneena seurannut SOTE-uudistuksen valinnanvapaudesta käytävää keskustelua ja eri tahojen uudistuksesta antamia lausuntoja. Joka paikassa etsitään ongelmia kuin neulaa heinäsuovasta. Sen sijaan kehittämisehdotuksia on näkynyt hyvin harvakseltaan.

Muutamat kritiikkiväitteet ovat niin uskomattomia, että niihin on pakko puuttua. Kauhea kohu on syntynyt siitä, että uusia sote ei tuo omaa lääkäriä. Ihminen on kuulemma vuodeksi sidottu samaa sote-keskukseen. Minä…

Jatkuu...

Kirjoittaja: Harri Jaskari (26. maaliskuu 2017 at 20:53) — 13 kommenttia

ELÄMÄÄ IMPIVAARALAISESSA OLUTTYNNYRISSÄ

Olemme tässä muutamien kansanedustajakollegoiden kanssa jo pidemmän aikaa yrittäneet tehdä Suomesta vastuullisen ruoka- ja juomakulttuuri maata – aitoa tyylikkäiden ravintoloiden kotipesää. Samalla olemme yrittäneet opettaa lapsillemme, että viini tai sopiva olut halutessaan kuuluu myös ruokapöytään – osana ruokakulttuuria. Pubikin voi olla osa sosiaalista elämää, kuten Iso-Britanniassa.

 

Valitettavasti hyvin moni kollega ja monet viranomaiset haluavat pitää erityisesti…

Jatkuu...

Kirjoittaja: Harri Jaskari (17. maaliskuu 2017 at 15:59) — 6 kommenttia

ONKO KONKURSSIN JÄLKEEN ELÄMÄÄ

Suomessa tehdään 3000 konkurssia vuodessa. Olen usein miettinyt, millaisia elämänkohtaloita näiden konkurssien taustalla on. Kuinka monta tuhottua unelmaa olisi voinut välttää vaikka velkasaneerauksella? Entä konkurssin jälkeinen elämä? Kuinka harvalla on mahdollisuus uuteen alkuun?

Tällä viikolla Talousvaliokunnassa olemme miettineet, pitäisikö Suomessa parantaa jotenkin sellaisten yrittäjien asemaa, jotka joutuvat vaikeuksiin liiketoiminnassaan. Kun useimmilta viranomaisilta kysyy,…

Jatkuu...

Kirjoittaja: Harri Jaskari (10. maaliskuu 2017 at 14:07) — 27 kommenttia

OTA TERVEYSRAHAT JA JUOKSE

Sosiaali- ja terveysuudistus on hyppy tuntemattomaan ja saattaa viedä kehitystä taaksepäin, sanoo professori Jussi Huttunen. Valinnanvapautta ei pidä viedä eteenpäin ja nykyinen järjestelmä on kilpailukykyinen, sanoo professori Martti Kekomäki. Eriarvoisuus todennäköisesti lisääntyy ja uudistuksen vaarat ovat suuremmat kuin hyödyt, sanoo professori Heikki Hiilamo.

Mistä nämä väitteet syntyvät? Tutkimustulokset eivät tue väitettä siitä, että nykyinen malli on kilpailukykyinen -…

Jatkuu...

Kirjoittaja: Harri Jaskari (3. maaliskuu 2017 at 10:13) — 11 kommenttia

HILJAISET MONOPOLIT

Suomessa on edelleen uskomattoman paljon kilpailua rajoittavia sääntöjä ja käytäntöjä. Niitä tupsahtaa esiin kuin sieniä sateella,kun hiukan alkaa pöyhiä asioita. Monopolit tulevat veronmaksajille kalliiksi ja estävät uusien luovien ideoiden syntymistä maahamme. Nyt hallitus on kuitenkin mielestäni aika päättäväisesti alkanut purkamaan kilpailua estävää lainsäädäntöä.

Tällä viikolla talousvaliokunta antoi lausuntonsa maankäyttö- ja rakennuslaista. Nykyisessä lainsäädännössä kaupalle…

Jatkuu...

Kirjoittaja: Harri Jaskari (24. helmikuuta 2017 at 13:24) — 2 kommenttia

NUORTEN MIESTEN HILJAINEN KATASTROFI

EVA:n tuoreen raportin mukaan Suomessa 79 000 miestä ei tee tai aina edes hae töitä. Huolestuttavaa on se, että kyseinen luku kuvaa parhaassa työiässä olevia 25-54 vuotiaita miehiä. Lisäksi ryhmä kasvaa 1000 miehellä vuodessa. USA:ssa vastaava luku on seitsemän miljoonaa.

Minunkin tuttavapiirissäni on näitä miehiä. Monilla on alun perin ollut suuria unelmia, mutta unelmat ovat lukuisten pettymysten jälkeen hiipuneet taka-alalle. Monet ovat vuosien aikana saaneet niin paljon…

Jatkuu...

Kirjoittaja: Harri Jaskari (17. helmikuuta 2017 at 14:02) — 7 kommenttia

AJATUKSIA BOXIN ULKOPUOLELTA

Suomi on kuulemma noussut lamasta vahvaan kasvuun. Valtiontalouden lukemat todistavat kuitenkin edelleen muuta ja nyt kiistellään, onko lisäsäästöjen aika ohi. Tietyt poliitikot sanovat, että säästöjä ei enää tarvitse tehdä, mikäli kasvuun löydetään uusia keinoja ”boxin ulkopuolelta”.

Boxin ulkopuolelle ryntäsi oikein kunnolla eilen raporttinsa julkaissut yritysverotuksen asiantuntijaryhmä. Mielenkiintoisen raportista teki se, että ryhmän ehdotus on listaamattomien yritysten…

Jatkuu...

Kirjoittaja: Harri Jaskari (10. helmikuuta 2017 at 15:37) — 8 kommenttia

HALUAN UUDEN BEMARIN JOKA VIIKKO – JA HALVALLA

Sanoin aamulla yhdessä kokouksessa, että Suomen suurin ongelma liittyy asenteisiin. Olemme maailman koulutetuimpia maita, mutta samalla ihmeellisiä alisuoriutujia. Harva uusia toimija Suomessa uskaltaa esittää jotain uutta, koska lauma hyeenoja iskee heti kimppuun. Maassa makaavaa potkitaan vielä henkisesti syvemmälle mullan alle.

Juuri näin kävi suomalaisessa liikennekeskustelussa tammikuussa. Anne Bernerin esittelemässä pohjaehdotuksessa oli paljon hyviä elementtejä, mutta lähes…

Jatkuu...

Kirjoittaja: Harri Jaskari (1. helmikuuta 2017 at 15:53) — 29 kommenttia

RAUTALANKAA HALLINTAREKISTERISTÄ

Olen viime päivinä valitettavasti havainnut sen, että useat ihmiset eivät pysty kuuntelemaan toisiaan. Tarina on jo etukäteen valmiiksi kerrottu ja roistot on valittu. Vaikka millä rautalangalla asioita pyrkisi selvittämään, faktat valuvat pois kuin vesi hanhen selästä. Ja sitten halutaan tahallaan ymmärtää väärin ja syytetään jopa salailun tukemisesta. Uskomattoman aivopieruja ajatuksia. Mutta taistelu paremman tulevaisuuden puolesta jatkuu.

Yksi tällainen tunne- ja populismiasia on…

Jatkuu...

Kirjoittaja: Harri Jaskari (21. joulukuu 2016 at 15:16) — 10 kommenttia

KALAPUIKKOJA JA MAITOA

Olen viime aikoina analysoinut monen ihmisen kanssa suomalaista alkoholikulttuuria ja alkoholipolitiikkaa. Alkoholilaki on muutoksessa liberaalimpaan suuntaan ja se on mediassa laajalti aiheuttanut oikein kritiikkivyöryn ”Suomi tapetaan viinalla” asenteella.

Nyt pidetään aivan varmana sitä, että uusi alkoholilaki lisää maksakirroosien määrää ja sairastuneet ovat entistä nuorempia. Kuolleisuus lisääntyy ihan huimasti ja hallitus ei piittaa ihmisten terveydestä. Samanaikaisesti ollaan…

Jatkuu...

Kirjoittaja: Harri Jaskari (9. joulukuu 2016 at 14:29) — 23 kommenttia

VIHDOINKIN TASAVERTAISET KILPAILUOLOSUHTEET

Tällä viikolla talousvaliokunnassa käsiteltiin yksi nykyisen hallituksen tärkeimmistä esityksistä, hankintalaki. Tämä on jäänyt yllättävänkin pienelle huomiolle, vaikka aidosti laki muuttaa suomalaista yhteiskuntaa merkittävästi.

Suomi on siitä harvinainen länsimainen yhteiskunta, että meillä julkinen sektori osallistuu todella paljon myös yksityiseen liiketoimintaan. Tätä on usein perusteltu kilpailun vähäisyydellä, mutta vaikka yksityisiä toimijoita ja kilpailua on tullut lisää,…

Jatkuu...

Kirjoittaja: Harri Jaskari (9. joulukuu 2016 at 14:28) — 2 kommenttia

LIIKENNE MULLISTUU PERUSTEELLISESTI

Hallitus tiedotti uudesta energia- ja ilmastostrategiastaan viime torstaina. Leijonanosan uusista päästövähennystavoitteista ottaa harteilleen liikenne, joskin oma urakkansa on myös kiinteistöpuolella ja maataloudessa. Teollisuus Suomessa on tiristänyt itsensä jo maailman energiatehokkaimpien joukkoon.

Liikennesektorin uudistamisessa nopea ja halpa ratkaisu valtiolta oli vaatimus biopolttoaineiden 30 prosentin sekoitevelvollisuudesta vuoteen 2030 mennessä (nyt velvoite on 10). Valtio…

Jatkuu...

Kirjoittaja: Harri Jaskari (28. marraskuu 2016 at 14:30) — 32 kommenttia

TYÖTTÖMYYSTURVA POIS VARMUUDEN VUOKSI

Luin aamulla Aamulehden (Aamulehti 18.11.2016) mielipidesivuja ja en voinut kuin ihmetellä Pirkanmaan TE-toimiston johtajan vastausta kysymykseen siitä, miten viranomainen toimii, jos työnhakijan epäillään olevan yrittäjä tai opiskelija.

Mikäli tällainen epäilys herää, laki määrää, että selvityspyyntö pitää tehdä. Näin juuri pitääkin toimia. Seuraava lause sai kuitenkin hiukseni nousemaan pystyyn. Tässä suora lainaus:

”Maksaja päättää, katkaiseeko se työttömyysetuuden…

Jatkuu...

Kirjoittaja: Harri Jaskari (18. marraskuu 2016 at 12:35) — 12 kommenttia

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot