Marja Leena Lempinen
 • 77, Nainen
 • Turku
 • Suomi
Jaa

Jäsenen Marja Leena Lempinen ystävät

 • aulikki kainulainen
 • matti meikäläinen
 • Newille
 • Kamu
 • Paul Tiililä
 • Ihmetteleva
 • Juha U. Aaltonen
 • Sini
 • metsäkeiju
 • PekkaP
 • Huuvan Alta
 • Turun Poika
 • N.Å. Hääppönen
 • Heikki Sakari Nurmi
 • Oula Lintula

Jäsenen Marja Leena Lempinen ryhmät

 

Esittelysivu: Marja Leena Lempinen

Jäsenen tiedot

Tervetuloa! Mikä on nimesi?
Marja Leena Lempinen
Minä vuonna olet syntynyt?
1939
Kerro lisää itsestäsi!
Olen eläkkeellä oleva englannin kielen lehtori, jonka hoidossa on ollut kahden vuoden ajan myös venäjän luokka. Nämä kaksi kieltä ovat lähellä sydäntäni. Lapsena olen käynyt neljännen luokan kansakoulua Ruotsissa, Skånessa. Uskon, että pystyisin hyvin opiskelemaan tanskaa, sillä siellä ruotsia äännettiin tanskalaisittain. Ärrä oli erityisen kiva.

Suomessa motiivi ruotsin kielen opiskeluun on pilattu pakolla. Suomi on myös jatkuvasti kaksikielinen maa, vaikka jako on täysin keinotekoinen. Äidinkieliä meillä on ehkä 150:n paikkeilla, jos pikku ryhmätkin lasketaan. Kaikkien on syytä opiskella pääkieltä, suomea, jota puhuu ylivoimainen enemmistö, yli 90%, äidinkielenään. On törkeää puhua "pakkosuomesta", niin kuin meidän kovaääninen viiden prosentin vähemmistömme tekee.

Venäjänkieliset ovat jo seuraavaksi suurin vähemmistömme.

Suomen kielitilanne pitää selkeyttää. Kaikissa muissa pohjoismaissa on yksi virallinen kieli. Muut ovat vähemmistökieliä. Ajatus yksikielisestä Suomesta on jo herännyt. Ei kestä kauan, kun asia otetaan virallisesti esille.

Jos on oltava jokin pakkokieli, kansalaisilla näyttää olevan eniten haluja oppia englantia. Meillä oppimateriaali tehdään Englannissa, ja Englanti on kielenopiskelijoitten suosittu kohdemaa. Tosin uusi presidentti saattaisi innostaa opettelemaan myös amerikanenglantia.

Suomalaisten tärkein kieli on ja tulee aina olemaan suomi. Sen taitoa meidän tulee vaalia. Huolimaton käyttö pilaa suomen kielen taidon. Kannattaa miettiä, mitä ja miten sanoo ja kirjoittaa.

Jäsenen blogi

Vauva itkee!

(14. helmikuuta 2012 at 10:30) — 1 kommentti

Äiti Suomella on sylivauva, joka heittelee tuttiaan lattiaan ja itkee, kun sillä on alituiseen mahanpuruja. Se sylivauva on Raija Kaisa Pauliina eli RKP.  Joku kehtaa sanoa tätä sadan prosentin lapsukaista viiden prosentin vauveliksi. Ei käy. Sillä on kyllä riittävän kova ääni.

Nyt vauva itkee surkeasti. Äiti on tekemässä tosi pahan virheen. Aikuisten kielellä kysymys on kuntaliitoksista. Yhtäällä valittaa Pyttis, toisaalla Sibbo. Iso kakaralauma kiusaa näitä kahta kilttiä…

Jatkuu...

Jytky ja Soini

(11. helmikuuta 2012 at 08:30) — 16 kommenttia

Veikkaanpa, että jytkyn eli perussuomalaisten eduskuntavaaleissa saaman runsaan äänisaaliin tärkein syy oli sen kielipolitiikka. Tavoitteena on pakkoruotsin poisto ja yksikielinen Suomi. Johtohahmona on ollut Timo Soini. Hän on hyvä supliikkimies.

Nyt iltalehden lööpissä kerrotaan, että Soini on tehnyt ruotsin puhumislakon. ??? Hän on suuttunut, kun hänen sanojaan on tulkittu väärin. Siksi hän ei halua puhua ruotsia. Lakko kestää syksyyn. Siihen asti hän - yllätys yllätys - treenaa…

Jatkuu...

Elämän myllerryksessä

(9. helmikuuta 2012 at 08:30) — 6 kommenttia

Huomenta! Mikä mahtava olo,” luki päivälehden kannessa sinisellä pohjalla. Kun lehteä käänsi, muuttui olo. Tuhat uutta työtöntä Salossa. Nokialta lähtöpassin saaneet ihmiset marssivat synkkänä jonona suuressa kuvassa.

En enää osta Nokian kännykkää. Sitä paitsi hipaisunäytössä karkaa…

Jatkuu...

Presidenttiä valitsemassa

(28. tammikuu 2012 at 09:16) — 8 kommenttia

Meillä on siis kaksi ehdokasta jäljellä.

Toinen kertoo olevansa Suomella töissä, viimeksi jopa minulla töissä. Kun tuo jälkimmäinen ei ole totta, voin varmaan ilmoittaa ehdokkaalle seuraavaa. Mikäli olet minulla töissä, saat nyt saman tien potkut.

Varmaan hyvä ehdokas niille, jotka voivat ottaa hänet palvelukseensa.

Toinen ehdokas on Pekka, jolla on rinnallaan Antonio. Kumppani lupaa pysyä taustalla. Molempien ehdokkaiden kumppanit on kuitenkin vedetty julkisuuteen.…

Jatkuu...

Kuurot korvat

(25. joulukuu 2011 at 15:00) — 18 kommenttia

Mistä johtuu, että Suomi on juuttunut historian suohon? Päättäjät eivät elä nykyajassa. Virallinen Suomi on ollut ruotsinkielinen välittämättä siitä että, kansa on puhunut suomea. Nyt ollaan kaksikielisiä, vaikka ruotsiksi asioi enää runsas viisi prosenttia väestöstä. Muualla maailmassa tällainen ei olisi mahdollista.…Jatkuu...

Kommenttitaulu (8 kommenttia)

Sinun tulee olla Aamulehti Blogit -verkoston jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Aamulehti Blogit

7. syyskuu 2011 kello 12:34 JarmoJTuokko sanoi...
"Leipää vieraan karvast' ois ja sana karkeaa..."
29. maaliskuu 2011 kello 10:17 metsäkeiju sanoi...
Hei, Marja-Leena, olen aikeissa mennä mielenosoitukseen 31.3.  Vahinko, ettet pääse paikalle.  Uskon, että Äänestä kielivapaus -mielenosoitus tulee olemaan tärkeä tapahtuma kielitaistelussamme, matkallamme kohti pakkoruotsitonta Suomea. Toivottavasti paikalle tulee paljon ihmisiä ja useita median edustajia.
24. huhtikuu 2009 kello 17:12 Marja Leena Lempinen sanoi...
Juha U Aaltoselle vastaan, että kyllä jaksan. Sehän pitää virkeänä.
Uusi kirjakin on tulossa. Se kertoo Suomen kummallisesta kaksikielisyydestä, joka on pelkkä KULISSI. Siitä kirjalle nimikin.
13. huhtikuu 2009 kello 13:44 Matti-Ilmari sanoi...
Tuosta ruotsinkielestä, asuin Hankossa 70-luvun ihan alkuvuosina pari vuotta. Suomenkielisenä laitoin merkille: kaupoissa mielellään puhuttiin ruotsia, vaikka tiesivät asiakkaan olevan suomenkielisen, yllättävän paljon heikosti suomea osaavia, jopa melkein ummikoita, kuitenkaan ei esiintynyt mainittavasti kieliriitoja. Eräs hauskahko esimerkki, yksi viinamäen mies sanoi: "Koko kesä on ryypätty yhdessä, eikä kertaakaan ole tapeltu." Kuitenkin muutamaa vuotta aikaisemmin suomenkielisiä oli heitelty mukuloitten toimesta mitä käsiin oli sattunut. Nythän se on vahvasti suomenkielinen.
12. lokakuu 2008 kello 20:21 metsäkeiju sanoi...
Molemmista on syytä päästä pikaisesti eroon, sekä kielilaista että pakkoruotsista. Nehän ylläpitävät toinen toisiaan, ovat keinotekoisen kaksikielisyyden kaksi tukipilaria.

Luulen, että kansa on enemmän hereillä pakkoruotsin suhteen. Pakkoruotsista on puhuttu jo niin kauan, että se tiedetään älyttömäksi systeemiksi. Siksi luulen, että pakkoruotsi poistuu ennen kielilakia.

Pakkoruotsin poistaminen voi tapahtua milloin tahansa. Jokin pienen pieni tapahtuma tulee uskoakseni saamaan prosessin liikkeelle ja pakkoruotsi poistetaan, luki hallitusohjelmassa sitten mitä tahansa.
1. lokakuu 2008 kello 13:00 Kyuu Eturautti sanoi...
Katson, josko saan aikaiseksi jotain ja saanko tuotua ajatuksiani esille. Sitoutumattomuus tosin on yksi tavoistani sanoa, että arvostan enemmän ihmisiä kun puolueita.
11. syyskuu 2008 kello 16:06 Marja Leena Lempinen sanoi...
EU ei puutu, mutta tietokin on tärkeä

Kieliasiat ovat valtioiden sisäisiä asioita, paitsi silloin kun EU-kieliä ollaan mahdollisesti vähentämässä. Suomenkielisiä pelotellaan silloin tällöin, että suomi katoaa EU:sta, kun naapurissa puhuu paljon suurempi väestö ruotsia ja Suomikin on kaksikielinen.

EU on hyvä pitää tietoisena asiantilasta, varsinkin jos asiat ovat hullusti. Hullusti ne ovat, jos viiden prosentin vähemmistö sortaa enemmistöä. EU:n vastaus informaatioon saattaa olla seuraavanlainen.

A(2008)12778
JC/JLC/dt/ssk

Hyvä vastaanottaja

Kiitämme Euroopan parlamentille lähettämästänne sähköpostiviestistä, jossa kerrotte mielipiteenne Suomen kielipolitiikasta.

Euroopan unionin jäsenvaltioiden kansalliskieliä koskevat päätökset eivät kuulu yhteisön toimielinten toimialaan. Ruotsin kielen asema Suomessa määräytyy Suomen oman kielipolitiikan mukaisesti.

Euroopan unionin kielipoliittisiin tavoitteisiin kuuluu vieraiden kielten opetuksen ja opiskelun edistäminen ja otollisten edellytysten luominen kaikkien jäsenvaltioiden kielille. Kielitaito auttaa parantamaan koulutus- ja työllistymismahdollisuuksia eurooppalaisessa koulutukseen tukeutuvassa yhteiskunnassa. Lisäksi kielitaito tuo suurta lisäarvoa kulttuurivaihtoihin ja rikastaa ihmisten henkilökohtaista elämää.

Vuonna 2000 hyväksytyn perusoikeuskirjan mukaan unionin on kunnioitettava kielellistä monimuotoisuutta (22 artikla) eikä ketään saa syrjiä esimerkiksi kieleen perustuvista syistä (21 artikla). Kielellisen monimuotoisuuden kunnioitus on – ihmisarvon kunnioituksen ja toisten kulttuurien huomioon ottamisen ohella – yksi Euroopan unionin perusarvoista.

Kunnioittavasti

Jean-Louis COUGNON
Yksikön päällikkö
-----------------------------------------------
Euroopan parlamentti
Tiedotuksen pääosasto
Kansalaisten yhteydenotoista vastaava yksikkö
9. syyskuu 2008 kello 12:08 Richard Järnefelt sanoi...
Tervetuloa!!

Monin lämpimin terveisin

Ystäväsi Riku
 
 
 

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot