Ohessa on Kyuu Eturautin keräämä kokoelma vinkkejä, vihjeitä ja ideoita, joista voi olla apua blogipalvelun käyttäjälle, erityisesti sellaiselle, joka haluaa lietsoa vakavaa keskustelua blogeissa. "Paraskaan vinkkilista ei toki korvaa maalaisjärkeä, joten näyrimmästi toivon, että nostatte sen vihjeistä tärkeimmäksi", sanoo Kyuu itse.

Sata sanaa, tuhat kirjoitusta

Erityisen ajankohtaiset ja akuutit aiheet saavat kirjoittajat innostumaan. Hyvässä lykyssä aiheesta saadaan kirjoituksia eri näkökulmista ja syväluotausta moniin yksityiskohtiin.

Toisaalta sama asia voi löytyä kahteen, kolmeen tai viiteen(kymmeneen) kertaan eri kirjoittajilta. Usein tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että uuden jutun kirjoittaminen alkaa ennen edellisten lukemista. Monelle kirjoittaminen on toki lukemista helpompaa, kuten puhuminenkin on kuuntelua helpompaa. Suosittelen kuitenkin harjoittelemaan.

Jos aihe on niin tärkeä, että haluat kommentoinnin sijaan välttämättä kirjoittaa oman tekstin jo keskustellusta aiheesta, etsi siihen uusi ja erilainen näkökulma, oma perspektiivi. Jos semmoista ei löydy, asiallinen kommentointi voi kenties olla parempi idea.

Kun yhden aiheen jutustelu rajoittuu vain pieneen määrään kirjoituksia, kommenteista saattaa muodostua parhaimmillaan erittäin monipuolinen keskustelu. Jos sama asia on monessa eri tekstissä, kovinkaan koherenttia keskustelua ei herkästi muodostu.

Hymyä!

On aiheellista kritisoida yhteiskuntaa ja tuoda esille sen ongelmia. Tuplat fiksumpaa on nokittaa parannusehdotuksilla. Kaiken tekstin ei tarvitse olla kritiikkiä. Kannattaa jakaa myös kiitoksia, suosion- ja kunnianosoituksia, metsäkukkien bongauksia tai vaikkapa ihan aitoa, puhdasta luomuhassuttelua.

Jos löydämme maailmasta vain virheitä, on vaikea muistaa minkä takia sitä koitamme parantaa. Etenkin ainaisen masentavassa politiikassa sekä yhteiskunnan kehityksessä kehujen antaminen on vähintään yhtä tärkeää kun haukkuminenkin.

Myönnetään - taitoa se vaatii, eikä se keneltäkään meistä suju virheettömästi. Yrittää kannattaa silti, etenkin kun kivojen tekstien kirjoittaminen tekee kirjoittajastaan myöskin herkästi hyväntuulisen.

Jos siis haluat, älä ajattele muita vaan itseäsi. Laita itsesi hymyilemään ja muut tulevat perässä.

Mun juttu

Pahimman sattuessa kritiikkiin ja huolenaiheiden jakoon pystyy kuka vaan. Varsinkin syyllisten löytäminen on äärimmäisen helppoa, etenkin itselleen tuntemattomasta aiheesta. Jättäisin päättömän syyllistämisen kuitenkin iltapäivälehtien huoleksi blogien suunnatessa kohti asiaa.

Asiapitoisuuden synonyymi on monipuolisuus, sillä kaikilla kirjoittajilla on erilaiset taustat. Tässäpä sinulle mahdollisuus - kirjoita omista jutuistasi.

Puhu aiheista, jotka tunnet, joista tiedät tai jotka ovat sydäntäsi lähellä. Esittele näkökulmia, joita me muut emme tiedä. Tarjoa triviaa, joka myhäilyttää. Avarra taustoja, joista ei uutisissa kuule. Tee omasta jutustasi etusivun juttu täällä, kun se kerran on mahdollista.

Luo brändejä, käytä otsikkoja

Kuten kaikessa markkinoinnissa, myös blogiteksteissä ensimmäisen sekunnin aikana luotu mielikuva on tärkeä huomion kiinnittäjä. Otsikon miettimiseen kannattaa ehdottomasti uhrata hetki, hyvinä päivinä toinenkin. Hyvä otsikko on lyhyt ja ytimekäs, sisältäen mielenkiinnon herättäjän verran tietoa otsikon alaisesta tekstistä.

Alaotsikot ovat hyvä idea, etenkin pidemmissä teksteissä. Alaotsikoilla on myös helppoa jakaa monelta kannalta aihetta käsittelevä teksti palasiin. Yksi toimiva jaottelumalli on tausta-pohdiskelu-johtopäätös, mutta älä anna valmiiden mallien rajata luovuuttasi.

Väliotsikot voi ajatella myös yksinkertaisesti hengähdystaukoina tai mahdollisuutena hypätä luvallisesti leipätekstin aiheessa pari pykälää eteen tai sivulle.

Teksti kirjoittajalle, teksti lukijalle

Moni blogisti toteaa kirjoittavansa itsensä vuoksi. Ajatusten jakaminen rentouttaa, kun ei tarvitse vain seinille puhua. Ilo on kuitenkin kahta suurempi, jos saat ajatuksesi ilmaistua sellaisessa muodossa, joka on myös helppolukuinen.

Jutun lukeminen kerran läpi ja pienten korjausten tekeminen auttaa usein paljon. Viisi minuuttia voi tehdä jutullesi ihmeitä. Varmista oikeinkirjoitus, tee kappalejakoja, lisää tarvittaessa alaotsikoita.

Myös sulattelutauko on hyvä idea. Itse yleensä kirjoitan jutun rungon ensin, sitten palaan toisena päivänä leikkaamaan rönsyt pois ja tarkastamaan. Jos en vieläkään ole tyytyväinen, jääköön taas päiväksi-pariksi odottamaan.

Yhteenvetonani esitän, että...

Hyvä blogikirjoitus herättää ajatuksia ja mietteitä sekä rohkaisee keskustelemaan. Toteutustyylejä on monia, mutta kannattaa ajoin harkita josko osa pureskeslusta ja johtopäätösten teosta on paras jättää lukijalle.

Muista myös kirjoittaessa, että blogikirjoittelu on aina interaktiivista. Kun ilmaiset kantasi, jätä kommenteissa tilaa myös eriäville mielipiteille ja uusille näkökulmille.

Puhalletaan yhteen hiileen

Olkaa samaa mieltä, olkaa eri mieltä, osallistukaa juttuun. Kiittäkää, kritisoikaa, kyseenalaistakaa, kysykää lisää. Kommentoikaa toisillenne.

Puhalletaan kaikki yhteen hiileen, vaikka kuinka olisimme eri mieltä ja kovin erilaisia. Fiksu yhteisö elää rakentavan erimielisyyden keskellä.

Vaikken tunnekaan täältä juuri ketään, olemme silti yhdessä aito yhteisö, eli teknisesti sanoen sekametelisoppa.

Pikkuvinkkejä perään

Jos päätät moderoida kommentteja blogiisi, muistathan piipahtaa tarkistamassa kommenttijonon tiuhaan ensimmäisen päivän-parin ajan.

Käytä kursiivia ja lihavointia sekä ISOJA KIRJAIMIA säästeliäästi. Sopivassa määrin käytettynä kiinnität näillä huomion oleelliseen. Liikakäyttö tekee juttusi lukemisesta vaikeaa.

Lisää tarvittaessa hyperlinkkejä. Jos käytät vaikeaa termiä, pistä linkki vaikka wikipediaan sen termin kohdalle. Jos puhe on yhdistyksestä tai yhteisöstä, linkkaa niiden kotisivulle. Käyttäkää netissä tekniikkaa,johon perinteinen painettu teksti ei pysty.

Älä kirjoita useita kommentteja putkeen. Voit poistaa edellisen kommenttisi ja kirjoittaa uuden, jossa on haluamasi muutokset. Anna myös ajoittain asian sulautua hetken, sillä tiiviissä debatissa vaarana on kommenttialueen päätyminen kahden hengen chattailyalueeksi. Tähän muiden on vaikea osallistua.

Kyuu Eturautti

Viimeksi päivittänyt: Seppo Roth Huhti 16, 2009.

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot