http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/119686-sauli-niinisto-selitti-hauki...

Saulin lausunnosta nostettiin kohu kun hän totesi, että "jokaiselle meistä on tärkeää että joku on odottamassa kotona, valmistelee ruokaa, silittelee paitoja ja ennen kaikkea hellii." Puuttumatta siihen, miten Sauli lausuntoaan selitteli, ihmettelen, miksi moista asiaa pitäisi selitellä ja kerron hieman omasta näkemystäni.

Kritiikin taustalla on ilmeisesti väärin ymmärretty näkemys sukupuolten välisestä tasa-arvosta ja tämän infantiilisen tulkinnan autoritaarisesta kyttäämisestä. Oleellisinta pitäisi olla se, miten puolisot keskinäistä harmoniaa ja tasa-arvoa toteuttavat. Tasa-arvoisessa suhteessa puolisot täydentävät toisiaan ja ovat toistensa palvelijoita. Tasa-arvo ei toteudu siten, että molemmat kieltävät omat vahvuutensa ja heikkoutensa, ja yrittävät parisuhteessa olla mahdollisimman "itsenäisiä" hoitamalla vain omat asiansa. Avioliiton ei pitäisi olla työpaikka, missä työtehtävät jaetaan ideologisin perustein.

En  kiistä, etteikö joskus näin olisi, ja toimiva suhde syntyy tälle perustalle. Mutta on varsinaista "sukupuolirasismia" jos omaa, saman kaavan mukaista mallia tarjotaan kaikille sopivaksi ja edellytetään kaikilta. Ylilyöntejä syntyy erityisesti silloin kun kello määrittelee määrittelee tasa-arvon. Kaikki perheen sisäiset työtehtvät jaetaan tasan tarkaan tasan. Tämä malli on kestämätön myös siksi, että puolisoiden työkyvyssä vuosien varrella tapahtuu muutoksia. Puhumattakaan lapsiperheissä lasten mukanaan tuomista muutoksista. 

Kaiken kaikkiaan kovin on röyhkeää puuttua toisten aviolliseen yhteiselämään edes tasa-arvon vaatimuksin. Sen ei pitäisi kuulua kenellekään, miten kaksi ihmistä yhteisen elämänsä parhaiten järjestää. Siinä saadaan vain hallaa aikaiseksi, ei mitään hyvää, vaikka toisin väitettäisiin. Otetaanpa esimerkiksi paitojen silitykset. Joissakin perheissä mieheltä kotityöt käyvät suit sait sukkelaan, toisissa naisilta, kolmansissa molemmilta, joissakin tapauksissa ei kummaltakaan. Lisäksi vaikuttaa käytettävissä oleva aika ja ajan järkevä käyttö. Avioliitto on yhteisyritys, joten eiköhän suoda Saulille ja Jennille oikeus järjestää elämänsä itseään tyydyttävällä tavalla juuri niin kuin itse haluavat.

...ja vielä kehdataan ihmetellä, miksi avioeroluvut kasvavat...

Katselukerrat: 76

© 2017   Perustanut: Aamulehti.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot